Belekóstolnál a karamellezés rejtelmeibe, vagy csak egész egyszerűen elromlott a karamell-lámpád? Mit lehet tenni, ha nincs kéznél lámpa?

Megpróbáltam én is lámpa nélkül elkészíteni egy virágot. Már nagyom hozzá vagyok szokva a professzionális karamell-lámpákhoz, ezért kíváncsi lettem, mit kezdek majd a lámpa nélkül.

Persze volt némi elképzelésem arról, hogyan is fog zajlani a lámpa nélküli karamellezés.

Nézzük tehát: mit, hogyan és mivel!

Nem nagy titkot fogok most elárulni; gondolom, ki is találtad: amire mindenképp szükségünk lesz, az egy mikrohullámú sütő, egy silpat lap, egy kisebb szilikon forma, illetve a fa konyhapultod. Ne ijedj meg, nem lesz baja!

Ja, kell egy kis darab már lefőzött izomalt is!

Berakod a szilikon formába a teljesen hideg izomaltot, és kb 1-1.5 percre a legmagasabb fokozaton pörgetsz rajta néhányat. J Ha jelzett a mikró, akkor kiveszed és átforgatod kicsit, mint a videón, majd újra 1-1.5 percre visszarakod. Miután megint lejárt az idő, kiveszed. Vigyázz, ekkor már elég folyós lesz a karamell! Még nem kezdünk dolgozni a cukorral. Kicsit várunk, hogy visszahűljön, és ki tudjuk venni a formából. Ha viszont nem lenne elég meleg, akkor adj még egy 1 percet a karamellnek, hagy pörögjön.

Közben a konyhapultodra leteszed a silpat lapot. Most nagyon jól jön, hogy a konyhapultod fa, nem pedig kő; a fán ugyanis lassabban hűl ki a cukor.

 

 

 

Visszahűlt a karamell a szilikon formában, s így már használhatjuk. Ám nagyon ki fog hűlni, ha nem tartjuk melegen. Mi segíthet megint? Bizony a mikró! Elkészítünk egy pár szirmot, vagy éppen amit szeretnénk, és újra – kb. 5 másodpercre (ez az idő függ attól, hogy milyen teljesítményű a mikród; tehát lehet kicsivel több és kevesebb is) – visszadobjuk a karamell tömböt. Ismét meleg lesz, megint pár szirom, és így tovább. Vigyázz, egyszerre ne hagyd túl sokáig a mikróban, mert nagyon elolvad.

Ez nem hosszú cikk, de ennyiből is látod: nem nagy cucc, ha nincs lámpád, mégis szeretnél karamellezni.

Gyerünk, próbáld ki!